Home » Uncategorized » Totul prin Har

Totul prin Har

Mulţumiţi todeauna Domnului”. Citim versetul acesta şi încercăm să îl aplicăm ad-literăm. Şi bine facem! Însă, de cele mai multe ori, ne îmbogăţim limbajul, dar nu şi inima. Ce vreau să spun prin asta? Auzim o predică sau citim ceva despre mulţumire şi despre necesitatea acesteia în viaţă credinciosului şi ne dăm seama că ar trebui să o punem în practică. Şi astfel, în rugăciunile noastre, nu uităm să adăugăm şi anumite formule evidente de mulţumire. Spunem ‘mulţumesc’ Domnului pentru aer, apă, mâncare, familii şi nu uităm să facem acest lucru pentru că aşa scrie în Biblie, că trebuie să mulţumim. Problema este la cuvântul “trebuie”. Nu spun că nu trebuie, ci spun că înţelegem greşit şi aplicăm greşit mulţumirea.

Un om mulţumitor nu este acela care spune de cele mai multe ori “mulţumesc”, ci acela care este cel mai pătruns de nevrednicia sa.

Eram mai mic, cred că aveam vreo 15 ani, şi eram într-o perioadă în care credeam că aş putea face lumea mai frumoasă prin faptul că sunt recunoscător. Şi oridecâteori aveam nevoie de o gumă, de un pix, de orice lucru mărunt ceream colegelor din spate. După ce primeam obiectul cerut, mulţumeam. Îmi plăcea să fiu recunoscător şi să mulţumesc ‘oficial’ pentru fiecare lucruşor. Mă gândeam cât de fericiţi pot fi unii oameni să aibă un om atât de politicos şi atât de atent să mulţumească pentru tot. Însă nu toată lumea era de aceeaşi părere. Acest lucru am ajuns să îl cunosc când Alina mi-a spus: “Termină odată cu ‘politeţea’ asta! Eşti prea de tot!” Am rămas şocat. Cum putea să existe cineva pe lumea asta care să nu suporte să i se mulţumească?

Cu timpul mi-am dat seama că poţi fi mulţumitor nu de dragul celui de lângă ţine, sau pătruns de bunătatea lui, ci poţi fi mulţumitor de dragul tău.

Că şi creştin, însă, a fi mulţumitor nu începe cu updatarea limbajului, ci cu încălzirea inimii. Cu ce poate fi încălzită inima? Metoda cea mai simplă şi cea recomandată este “baia fierbinte în Har”. Ce înseamnă asta? După o anumită perioadă după ce te pocăieşti, ajungi să crezi că ai prins mersu’, ai învăţat ce anume place lui Dumnezeu: să ai timp în fiecare zi pt citirea Bibliei, să te rogi, să te implici în biserica, să te întâlneşti cu fraţii. Ajungem să credem, înşelaţi, că aceste lucruri, dacă sunt făcute, atrag bunăvoinţa lui Dumnezeu.

Însă orice pas pe care îl facem depărtându-ne de piciorul Crucii este un pas spre pierzarea noastră. La Cruce, Harul îţi încălzezeşte inima şi te pătrunde prin toţi porii.

Acolo înţelegi că nu meriţi nimic, dar ai primit totul.

Acolo înţelegi că nu ai dreptul decât la blestem, dar, suprinzător, bunătatea lui Dumnezeu îţi inundă fiinţa.

Acolo înţelegi cum dreptatea lui Dumnezeu se împleteşte cu dragostea Lui şi că nu există nicio contradicţie în Sine.

Acolo înţelegi că nu ai ce să îi aduci lui Dumnezeu că să Îl îmbunezi, dar că dacă Îl consideri pe Isus meritul tău, eşti primit cu braţele deschise de către Tatăl.

Acolo înţelegi că Harul lui Dumnezeu nu este flacăra care aprinde bunătatea ta, nu este ajutorul lui Dumnezeu pentru a pune în funcţiune mecanismele morale cu care este dotat omul.

La cruce trebuie înrădăcinată spiritualitatea noastră. Harul este mireasma care ar trebui să fie emanată de viaţă oricărui credincios. Viaţă creştină este, de la început până la sfârşit, HAR.

Advertisements

One thought on “Totul prin Har

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s